divendres, 23 de desembre del 2011

SESSIÓ 6 MEDI SOCIAL

La darrera entrada d'aquest bloc correspon a dues sessions de seminari que desenvoquen en una reflexió conjunta, sobre el temps i l'espai. 

El concepte més important que crec que s'ha de treballar des de l'assignatura de Coneixement del Medi és el de canvi. Amb el pas del temps, canvien les persones i les coses (temps històric i biològic), així com la fesonomia dels llocs que coneixem (canvi en l'espai), canviem nosaltres, aprenem, evolucionem, creixem... les coses abans no es feien com es fan ara, i cal ajudar els infants a adonar-se que ni tansols ells mateixos fan les coses igual sempre; abans anaven a quatre grapes, ara caminen, abans no se sabien cordar les sabates i ara sí, abans era fill únic i ara té un germanet... 

He trobat molt interessant l'aprofundiment que hem fet en els conceptes de temps i d'espai, així com de la relació que tenen aquests conceptes amb el Currículum (el contingut del qual, de vegades, s'ha de saber desxifrar...) i l'ampli ventall d'activitats i de possibilitats que tenim dins i fora de l'aula per tal de treballar-les. 

La visita que vam fer a Can Coll, per a mi, va significar una mena de revelació sobre com enfocar el treball de l'espai i el temps, i la feina posterior de posar-nos al lloc dels qui hi havien habitat i intentar explicar la seva vida, i com havien canviat les coses des de llavors és un molt bon punt de partida per tal de treballar aquests aspectes. Pel que fa als valors, l'altre pilar del coneixement del medi social, he pogut aprendre la importància d'assumir-los com a propis i posar-los a la pràctica si pretenem que els infants puguin prendre'ls com a un exemple a seguir i els tinguin com a referent, ja que nosaltres som bona part del seu referent a l'hora de fer-se grans.

La pregunta que m'ha generat tot això és: quan tingui un grup d'infants al davant, seré capaç de recordar tot això que he après i dur-ho a terme? Això ho sabré amb el temps...




Per tal d'il·lustrar aquesta darrera entrada, he triat una imatge de la masia de Can Coll, ja que va ser allà on van començar bona part dels aprenentatges que he fet en aquest bloc de l'assignatura.