dissabte, 19 de desembre del 2009

Les wikis

Què és una wiki? Li preguntarem a la wiki més gran del món, la wikipèdia. Segons hi podem llegir, diu: "Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'una wiki poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida." (podeu llegir la resta de l'entrada aquí).

Quins avantatges pot tenir, doncs, aquest lloc web respecte d'altres? Pel que fa a nivell de TAC, considero que obre un ventall de possibilitats al treball en grup a distància. El fet que tothom (que estigui autoritzat) pugui accedir a modificar el document, i que la resta ho puguin veure pràcticament en temps real, agilitza en gran manera el procés d'elaboració de treballs en grup, deixant finalment obsoletes aquelles inacabables cadenes de correus electrònics on cadascú afegia la seva part en un document on, al final, sempre hi acabava faltant algun tros de feina que s'havia perdut pel camí.

Evidentment, com tot també té les seves coses dolentes; per exemple, en el cas de la wikipèdia, el fet que qualsevol persona que estigui registrada pugui tenir accés a modificar-ne el contingut, la converteix en una eina a voltes poc fiable, ja que sovint hi trobes informacions tendencioses, parcials o directament maniuplades. Per sort, com que és una eina col·laborativa, qualsevol persona que s'adoni d'un fet d'aquests, pot accedir a re-modificar l'article, o a millorar-lo, i si confiem en la "bondat" del wikipedista tipus, amb una mica de sort podrem dir que es tracta del millor, a part del major, recull d'informació hiperenllaçada de tota la xarxa.