dissabte, 13 de març del 2010

Què és la intel·ligència col·lectiva?

La intel·ligència col·lectiva és un tipus d'intel·ligència que sorgeix de la col·laboració i el concurs de molts individus a la vegada. De fet, des de l'aparició de la web 2.0 ha esdevingut el principal mètode de moderació d'aquestes, ja que amb la desaparició de la figura de l'Administrador "totpoderós" com a amo de la pàgina web, que feia i desfeia sobre els seus continguts, i el fet que a la pràctica tanta gent com tingui accés a la web tindrà accés a modificar-ne els continguts, és la confiança en aquesta moderació col·lectiva el que ha de fer que els continguts d'aquesta web esdevinguin fiables.
Així, la web 2.0 permet facilitar enormement el fenomen de la "intel·ligència col·lectiva", a través de múltiples xarxes socials on tothom aporta, construeix, modifica y rep informació.

dilluns, 8 de març del 2010

La web 2.0

Darrerament està molt de moda modificar les planes web perquè esdevinguin 2.0. Malgrat que el nom suggereix que aquesta hauria de ser una nova versió del concepte "web", en realitat la innovació és l'ús que es fa de les plataformes.
La web 2.0, per dir-ho d'una forma senzilla, un nou concepte de web on l'usuari deixa de ser lector per esdevenir un agent actiu en el congtingut d'aquest espai. En serien un bon exemple l'arxiconegut facebook, o la wikipedia.
L'avantatge és que, amb aquesta major interactivitat, les possibilitats de la plana es multipliquen exponencialment, fent que les seves utilitats i aplicacions siguin gairebé infinites.
En contra hi tindriem el fet que, si qualsevol pot modificar els continguts d'aquesta pàgina, la fiabilitat que fins ara haviem dipositat (potser de forma errònia) en els continguts de les pàgines web, ara queda definitivament posada entre pinces.
En resum, però, crec que ha estat un canvi molt favorable, en el sentit que una major participativitat sempre és positiva en tots els aspectes.